sportmaterialen thuis workout

Een thuisworkout kan ontzettend makkelijk en ideaal zijn. Helemaal met (kleine) kinderen in de buurt biedt een thuisworkout uitkomst. Daarnaast is het ook een flinke besparing op een sportschoolabonnement.


Aan het begin van de COVID19 uitbraak werd er ook massaal thuis getraind. Al is sinds enkele maanden de sportschool weer toegankelijk, nog steeds wijken veel mensen niet meer af van het thuis trainen.

Waarom thuis sporten? Als je begint met thuis trainen dan bespaart dit tijd je hoeft niet naar de sportschool toe. Je bespaart ook de nodige kilometers en/of benzine. Thuis kun je altijd je eigen apparatuur gebruiken en dit kan niet in de sportschool. Het apparaat dat je wilt gebruiken is bezet. Door dit moet je dan een oefening overslaan en thuis hoeft dit niet.

Zoals de afgelopen maanden sporten heel veel mensen thuis, omdat de sportscholen dicht waren hadden ze geen andere mogelijkheid om te sporten. Het zorgt in ieder geval er voor dat mensen zich meer verdiepen hierin. Andere sporters delen hun kennis en ervaringen met je! Zodoende kun je jouw eigen kennis en vaardigheden weer verder op niveau brengen.

Ook het trainen thuis maakt je heel erg creatief, want je moet oefeningen verzinnen om te doen, zodat alle spiergroepen aan bod komen.

Wanneer je thuis gaat sporten, kun je zelf je tijd indelen of je nou in de ochtend, middag of in de avond sport. En zo vaak als je wilt, maar dat ligt helemaal aan jouw!

Graag vertellen we je meer over welke sportmaterialen het meest effectief zijn voor de beste thuisworkout!

Gebruik een sport of fitnessmat voor je thuisworkout!

Een sport of fitnessmat is de basis van een thuisworkout. Met de juiste mat is het uitvoeren van (grond)oefeningen een stuk comfortabeler dan zonder. Vooral core en buikspieroefeningen worden voornamelijk op de grond uitgevoerd.

Over het algemeen is een sport of fitnessmat dikker dan bijvoorbeeld een yogamat. Vergeet dus niet een mat aan te schaffen voor een comfortabele ondergrond. Sport of fitnessmatten zijn eenvoudig online te bestellen.

Gebruik een 8kg kettlebell en train je armen, schouders en rug!

Het aanschaffen van een kettlebell is niet duur en ook nog eens ontzettend effectief. Een kettlebell is eigenlijk niet meer of minder dan een multifunctionele bonk vol met staal waarmee je dynamische oefeningen kunt doen.

Aan het trainen met een kettlebell zitten veel voordelen. Denk maar aan conditietraining, flexibiliteit en kracht. Ben je een beginner? Dan is 8kg ideaal om rustig op te bouwen, maar ook voor een wat langere training. Er zijn diversen oefeningen uit te voeren voor een goede training van je armen, schouders en rug.

Train je conditie met een sport springtouw!

Een sport springtouw is één van de goedkoopste fitnessmaterialen voor een thuisworkout. Naast dat het een perfecte manier is voor conditieverbetering versterkt het ook nog eens je spieren.

Touwtje springen is een effectieve aerobe oefening en ook nog eens leuk om te doen. Klein weetje: 15 minuten springtouwen staat gelijk aan 30 minuten hardlopen!

Gebruik weerstandsbanden voor mooie strakke billen & benen!

Je bil- en beenspieren zijn strak te trainen met goede weerstandsbanden. Juist door het uitvoeren van oefeningen met eigen lichaamsgewicht wek je extra weerstand. Hierdoor worden deze spieren extra belast met progressie als gevolg. Enkele voorbeelden van oefeningen met weerstandsbanden zijn:

Squat
10 – 15 herhalingen
Zet je voeten op schouderbreedte, zak naar beneden en houd dit kort vast. Ga vervolgens weer terug naar de startpositie.

Glute Curls
10 – 15 herhalingen
Plaats de band om je bovenbenen en ga op handen en knieën zitten.
Je benen breng je afwisselend naar achteren omhoog.

Hip Extension
10 – 15 herhalingen
Deze oefening is ideaal voor het trainen van mooie strakke billen. Ga op je zij liggen en plaats de band tot boven je knieën. Breng één been omhoog, houd 1 seconden vast, en dan weer naar beneden.

Verbeter je coördinatie en kracht met deze fitnessbal!

Trainen met een fitnessbal is ideaal voor het verbeteren van je coördinatie en kracht en voor het trainen van buik- en rugspieren. Ook worden fitnessballen veelal gebruikt voor revalidatietrainingen, fysiotherapie en zwangerschapsoefeningen.

Een fitnessbal is in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Vooral je lichaamslengte moet passen bij de maat van de fitnessbal. Een indicatie van de juiste lichaamslengte bij de juiste maat bal vind je hieronder:

< 100 cm                 –         35 cm
100 – 140 cm          –         45 cm
140 – 165 cm          –         55 cm
165 – 180 cm          –         65 cm
180 – 195 cm          –         75 cm
< 195                        –         85 cm

Maak je nog intensiever met polsgewichten!

Ben je eraan toe om je training wat zwaarder en intensiever te maken? Train dan met polsgewichten! Ook wel ‘gewichtsmanchetten’ genoemd. Je verhoogt je inspanning wat weer effect heeft op je conditie en spierkracht.

Deze gewichten zijn bij iedere sport te gebruiken. Het advies is om verstelbare gewichtsmanchetten te gebruiken als je er voor het eerst mee traint.

Last van spierknopen? Gebruik deze foamroller

De foamroller is geschikt voor verschillende doeleinden, maar het meest als tool voor een zelfmassage. Manieren om de foamroller te gebruiken zijn:

 • Warming-up voor een workout (masseer de spierfascie)
 • Cooling down na een workout (ontspan en herstel de spieren)
 • Trainingshulpmiddel bij verschillende oefeningen. Bijvoorbeeld: stabiliteitsoefeningen en grondoefeningen

Train je buikspieren en uithoudingsvermogen met de hoelahoep!

Hoepelen met de hoelahoep is de leukste manier om je buikspieren te trainen! Een rustige opbouw is dan wel van belang. Advies is om iedere 2 dagen met een minuut op te bouwen voor een effectief resultaat.

Word sterker en werk aan je conditie met de boksbal!

De boksbal is een perfect hulpmiddel om je hele lichaam fitter te maken. Zowel je conditie als je kracht wordt aangesproken mits je de juiste technieken gebruikt.

Heb je nog niet zoveel kracht, dan is een boksbal het meest voor de hand liggend, mits je thuis genoeg ruimte hebt. Deze boksballen zijn bijvoorbeeld als ‘deurhangers’ te verkrijgen.

Train je lichaam met een fitness elastiek en onderhoud je spiergroepen!

De fitness elastiek wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van het uitvoeren van diversen oefeningen. Daarnaast is de fitness elastiek ideaal om je spiergroepen te onderhouden. Enkele populaire oefeningen zijn:

 • Rows
  Bij deze oefening zit je op de grond met gestrekte benen. Je plaatst het elastiek aan de onderkant van je voeten en vervolgens trek je het elastiek naar je toe.
 • Chest press
  Bij de chest press bind je het elastiek om jezelf en om een paal. Vervolgens leun je naar voren terwijl je het elastiek op borsthoogte houdt.
 • Elastiek squat
  Deze oefening werkt als de normale squat.  Het elastiek plaats je onder je voeten en hou je in je handen vast.

Ben jij er nu klaar voor om aan de slag te gaan met deze materialen voor een effectieve work-out thuis! Je droomlichaam bouwen en dat gewoon thuis!

Veel succes en plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *